ARTFEST PALTINIS
home          editia I - 2012          despre festival          foto & video           parteneri          atractiile zonei          localizare          contact
Schitul Paltinis Alte locatii
 
Schitul Paltinis

Paltinis - staiunea montana cea mai veche de la noi din tara este situata la altitudinea de 1.442 de metri, in muntii Cindrelului. Statiunea Paltinis a fost intemeiata de Societatea Carpatina Transilvana, in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea.

Unul dintre cele mai de seama obiective turistice din statiune este Schitul Paltinis, o biserica de lemn ridicata in deceniul trei al secolului al XX-lea, unde se afla si mormantul filozofului roman Constantin Noica.

Situat la intrarea în statiunea Paltinis, la o altitudine de 1.350 metri, Schitul cu Biserica acestuia, purtand hramul “Schimbarea la fata a Domnului”, este poate, unul dintre cele mai pitoresti si mai asaltate locuri de catre turisti. Mica biserica de lemn ctitorita de mitropolitul Nicolae Balan, în jurul anului 1930, include si o casa de odihna pentru clericii Bisericii Ortodoxe Romane.

Schitul din Paltinis a fost ridicat in stilul vechilor biserici transilvanene, fiind acoperit cu sindrila ca si restul cladirilor anexe din jur. Aici, zilnic au loc rugaciuni, iar în fiecare duminica se oficiaza Sfânta Liturghie. Biserica de la Schit, ridicata de catre un grup de mesteri din Rasinari beneficiaza de o catapeteasma realizata între anii 1944-1945 de catre Constantin Vasile, în stil neobizantin.
Fresca din interiorul atat de intim al bisericii este opera lui Ovidiu Preotescu, în timp ce pictura catapetesmei a fost realizata de Nicolae Vasilescu, în anul 1944.

O serie de obiecte de valoare sunt pastrate in schit, printre care si icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, zugravita în jurul anului 1904 si o Psaltire, datând de la inceputul secolului al XX-lea. Dar, de departe cel mai important obiect al lacasului il reprezinta o bucata de lemn din Sfânta Cruce pe care a fost rastignit Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta a fost donata schitului de catre actualul Mitropolit al Ardealului, Î.P.S. Laurentiu Streza, în anul 2006, fiind scoasa spre închinarea credinciosilor, cu deosebire în ziua hramului bisericii, la data de 6 august a fiecarui an. Bucatica de lemn respectiva a fost adusa de pelerini, cu o mie de ani în urma la Catedrala Sfântului Gertrudis din Olanda si a facut parte din tezaurul de relicve al bisericii catolice.
Spre sfârsitul anului 2004, preotii au donat relicva Manastirii din Poiana Marului, acolo unde era prelat actualul mitropolit al Ardealului.

Clopotnita schitului este construita spre platoul mai ridicat din apropierea bisericii, unde se înalta si un pâlc de brazi. În turnul clopotnitei din lemn de brad, sunt prezente doua clopote din bronz, turnate de fosta fabrica Schact-Kantz în anul 1927.

În august 1975, în timpul mitropolitului Mladin, s-au început lucrari de restaurare la biserica schitului, continuate apoi de catre mitropolitii Antonie Plamadeala si Laurentiu Streza.

Lânga schit este înmormântat si filosoful Constantin Noica (1909-1987).
Pe langa mormantul filosofului, pelerinii pot vizita si „Casa memoriala Constantin Noica”, locul in care filozoful roman si-a trait ultimii ani de viata. Unul din cei care au avut sansa sa il cunoasca pe marele filosof este chiar actualul parinte al Schitului Paltinis - parintele Valeriu - caruia Noica i-a marturisit credinta in Dumnezeu, in anul 1987, inainte sa moara.

 

Schitul Paltinis

Casa Memoriala Constantin Noica

Cheile si Cascada Cibinului

Valea Sadului

Poiana si Varful Cindrel

Rezervatia Iezerele Cindrelului

Muzeal ASTRA Sibiu

Cetatea Cisnadioara

Muzeul de icoane pe sticla - Sibiel

Obiective din Orasul Sibiu

 
 

 

  prima pagina

informatii eveniment

comanda bilet

atractiile zonei
  localizare

cazare in Paltinis

parteneri

contact

Festival Paltinis

Video ArtFest


2012 © Toate drepturile rezervate ArtFest Paltinis - Site realizat si promovat de Agentia de Anunturi